POZITIVITA

 



Ahoj vítam ťa na mojom blogu, toto je oficálne prvý článok čo tu pridávam. Už je to nejaká doba, od kedy mi zrušili môj starý web a ja sa opäť vraciam ku písaniu článkov. Po pravde, ani neviem kde začať. Vôbec nemám tušenie, na čo sa tento blog bude zameriavať, ale chcela som robiť niečo kreatívne a pozitívne. S tým slovíčkom POZITÍVNE sa bude taktiež spájať tento úvodný článok. Lebo v dnešnej dobe mnoho ľudí trpí stresom a s tým spojenými aj inými problémami. Musíte si uvedomiť, že všetko na seba nadväzuje a že poriadna relaxácia a dávka pozitivitiy vás nie len nakopne motiváciou ale taktiež budete zdravší, kľudnejší a budete si proste žiovt užívať. 

Chcela by som aby ste vedeli,

že by ste si mali dopriať dostatok času len sami na seba.

Keď budete stále robiť len čo sa od vás žiada, očakáva, to čo musíte...vás jedného dňa úplne zničí. Budete chorí, a to nie len psychicky, ale aj fyzicky. Začnete mať problémy takého typu ktorý by vás ani nikdy nenapadol. Verte mi že keď si dokážete hýčkať aj sami seba, tak omnoho lepiše sa vysporiadate so svojimi problémami, necháte si to prejsť hlavou, budú vás napadať jednoduché riešenia alebo sa jednoducho lepšie zmierite s vecami ktoré vás trápia.  Každý relaxuje iným spôsbom. Ale sú tu niektoré, ktoré odporúčam úplne každému lebo sú všestranné.


 Typy relaxácie

  • Navarte si chutné jedlo

Jedlo nie je len niečo čo naše telo potrebuje, je to niečo čo by sme si mali vychutnávať plnými dúškami. To že cítime rôzne chute ingrediencií, výborná vôňa a to najlepšie keď si to pripravíte sami a vidíte celý proces, dávate si do jedla to čo milujete. A nakoniec vytúžený pôžitok z niečoho do čoho ste dali svoj vlastný effort. 

Typ na chutné jedlo? 

Skúste si urobiť kuracie prsia potreté medom na rozmaríne dochutené chilly a cesnakom, ku tomu napríklad zemiaky na masle, s peprom a kúskami na jemno nakrájanej prerastanej slaniny. 

Alebo si urobte obyčajnú praženicu na cibuľke dochutenu mätou, môžete si tam pridať slaninku alebo jarnú pažitku a ku tomu urobiť chlebíky s maslom a pokrájaným avokádom (ja si na vrch dávam ešte chilly.) Niektorí ľudia si na praženicu zvyknú dávať pepper alebo sušenú papriku.

Kombinácií jedál je milión a každý si v tom vie nájsť to svoje. Niektoré potraviny sú chutné sami o sebe a niektoré ktoré sa vám možno už aj zunovali, vďaka vhodne pridaným kombináciam ingrediencií korenia alebo byliniek vám zase môžu navrátiť stratenú chuť. Moja rada je, že si vždy ku jedlu dajte aj nejakú zeleninu alebo ovocie, omnoho lepšie sa vám jedlo potom strávi a doplní dodatočný hlad ktorý by ste po dávke jedla mohli mať. Taktiež je dobré nejesť vo veľkom množstve, lebo veľká dávka a ťažko stráviteľné jedlá vám môžu spôsobiť bolesti a nechuť do jedla. 

  • Urobte si bylinkový čaj s medom a citrónom
Bylinky sú zdravé a majú rôzne upokojujúce účinky, taktiež med. Navyše krásne rozvoniavajú a uspokoja viacero zmyslov naraz. Hrejivá šálka dobre pripraveného čaju vás nie len ukľudní, ale pitný režim vám zlepší trávenie, dodá energiu a sviežosť. 

Moje obľúbené čaje sú: najviac obľubujem zelený čaj s citrónom, mätový čaj, jazmínový čaj. 
Spolu s týmto si rovno môžete dopriať aj iné pôžitky, napríklad úplne inak sa budete cítiť keď tento čaj budete piť z nejakej peknej šálky, alebo si môžete skúsiť vytvoriť svoj vlastný čaj. Kúpte si sušené ovocie a kvietky a namixujte si svoje vlastné sypané čaje. Môžete ich napríklad skladovať v sklenených dózach. Nie len že takýto mix môže vyzerať veľmi esteticky ale taktiež krásne rozvoniava stále keď si ho naberáte do sitka. 

  • Teplý kúpeľ
Najideálnejšie by bolo keby si napustíte vaňu, nasypete do nej morskú soľ alebo nejakú bombu do kúpeľa, ak ani jedno z toho nemáte tak môžete použiť aj bylinky alebo jednoducho si pred kúpeľom kvapnite šampón do vody. Pripravíte nejakú príjemnú hudbu alebo nejaký podcast na počúvanie, ale ja sa rada kúpem aj v tichosti. Telo sa vám príjemne uvoľní, na chvíľku môžete vypnúť a užívať si teplú vodu okolo vás. Nie len že sa čistíte ale taktiež hydratujete svoju pokožku. Po kúpeli sa budete cítiť ako nový človek. Môžete si svoj pôžitok vylepšiť napríklad príjemne voňajúcou sviečkou. Neviem či aj vy to tak máte ale najviac fantázie mám práve v sprche, niektorí ľudia si zvyknú počas sprchovania spievať, a aj plakanie v sprche je dokonca omnoho upokojujúcejšie lebo keď na vás dopadajú kvapky vody nevidno ani slzy :). 

Nezabudnite sa po osprchovaní nakrémovať aby ste svoje telo udržali hydratované. Nezabudnite si nakrémovať taktiež tvár. 

  • Dobrý výber filmu/seriálu a hudby
Niekedy zbytočne veľa nad vecami premýšľame a namiesto riešenia si zvykneme domýšľať. Zbytočne sa niektorými vecami zaoberáte, skúste vypnúť. Niekedy aj film pomôže, sústredíte sa na neho a nie na svoje vlastné myšlienky. Pri zlej nálade si zvoľte filmy pozitívneho charakteru, komédia, romantika, rozprávka, dobrodružstvo, motivácia, šport. Niekedy vďaka pozitívnym filmom prídete na iné myšlienky, dobré vtipy vždy uľahčia situáciu a motivačné filmy vám môžu dodať odvahu a inšpiráciu urobiť pre seba alebo niekoho iného niečo dobré. Taktiež sa hovorí že hudba lieči, hudba je druh umenia ktorá vďaka správnym tónom má na ľudí magické účinky. Ak sa cítite zle, rozhodne pomáha keď si pustíte nejakú pre vás príjemnú, upokojujúcu alebo veselú hudbu. Hudba prináša nostalgiu a preto je dôležité aby ste si pripomínali šťastie. Aby sa nakoniec vaše starosti, ťažkosti a trápenia takouto formou nevrátili s5. V ťažkých chvíľach si musíte pripomínať tie šťastné a ak je nejaké vaše šťastie nenávratne preč, treba si vytvoriť nové. Preto skúste iný druh veselej alebo ukľudnujúcej piesne, druhov je predsa tak veľa stačí si ich iba zamilovať. Uvedomte si že zamilovať sa môžete aj niekoľko krát, na svete je toho veľa čo si zaslúži vašu pozornosť. 



  • Príroda,  zvieratá a ľudia
Dobrá prechádzka vám nie len rozhýbe telo, ale je dobré vnímať že ste súčasťou prírody. Cítiť vonkajšie pachy, nadýchať sa čerstvého vzduchu, užívať si počasie a to koľko farieb príroda má. Skúste objavovať cestičky ktoré nepoznáte, skratky, obľúbené spoty. Užívajte si ročné obdobia. Môžete sa prejsť po parku, po lese, popri rieke alebo jazere (aspoň trochu si namočte nohy), po pláži, po horách, po obchodoch, ísť sa prejsť do kaviarne na kávu alebo za kamarátmi na pivo. Najlepšie je keď ku prechádzke pridáte aj nejakú činnosť, môžete počúvať hudbu, alebo len počúvať spev vtákov a okolitej prírody, šum lesa alebo šum vlniaceho sa mora. Veľa krát nám prospieva samota alebo naopak stretnútie sa s niekým. Veľa ľudí z vašeho okolia si určite prechádza podobnými problémami ako vy, je dobré sa niekomu komu veríte zdôveriť, vypočuť si jeho názor, radu alebo jeho problémy. Uľaví sa vám že to nemusíte držať len sami pre seba a možno vám to pomôže s ľahším vysporiadavaním sa so svojím životom. Pochopíte že v tom nieste sami, že je to úplne normálne a ľudské aby sme mali aj starosti a chyby ale aj to že ak chcete zmenu musíte na nej začať pracovať. Ak nemáte žiadneho človeka ktorému môžete veriť v okolí, skúste sa pohybovať medzi zvieratami. Zvieratká sú nie len roztomilé ale aj veľmi vďačné tvory, hlavne psíky. Tie dokonca vedia z vás vycítiť vaše emócie a podľa toho aj reagujú. Vrátia vám presne to čo im dáte tým najúprimnejším spôsobom. 

  • Nájdite si aktivitu
Pri športe alebo keď sa človek niečo učí, väčšinou sa na to sústreďuje. Nie len že urobíte niečo pre svoj osobný rozvoj ale aj pre svoje zdravie. Naučte sa plávať, korčuľovať, lyžovať, skejtovať, navštívte  miesta (múzeum, výstava, knižnicu, botanickú, kino, vyhliadky, planetárium, koncerty atď..) rifting, skok padákom, jumping, fotografovanie, arandžovanie, rybárčiť, bowling, billiard, na autoškolu, otužovanie, behanie, jóga, gymnastika, loptové hry, ping pong, golf, šachy, piecť, cestovanie po svete, masáže, sex, zberateľstvo, kresliť, robte kreatívne veci (modelujte, pleťte, vyšívajte, vyrezávajte) naučte sa hrať na nejakom hudobnom nástroji, tancujte, spievajte, vymýšľajte básničky, čítajte si, hrajte spoločenské hry, pc hry, kolotoče, začnite sa viac starať o svoje zuby/nechty/vlasy/pleť atď.. Skúšajte veci ktoré ste nikdy neskúsili alebo sa jednoducho zlepšujte v tom čo už viete. Dokonca aj upratovanie alebo staranie sa o niekoho alebo o domácnosť, môžete robiť dobrovoľné práce napríkld zbierať odpadky povaľujúce sa na zemi, alebo dávať ľuďom rady a pomocnú ruku, inšpirujte niekoho, naučte niekoho niečo, nájdite si priateľov, pomáhajte iným. Skúste zlepšiť svoje nedostatky, väčšinou všeobecnú znalosť si zopakovať, zaujímajte sa a čítajte si novinky o dianí vo svete. Môžete napríklad pozerať dokumentárne filmy, dozvedieť sa niečo viac o slávnych osobnostiach, o histórií, o prírode. Môžete skúsiť aj nejaké obyčajné veci ako je napríklad pískanie, beatbox, zapletanie vrkočov, zavárajte, opravte si niečo doma vlastnoručne, záhradkárčenie, písanie, hľadajte si pracovné ponuky, cestovné ponuky, sledujte ceny, informujte sa o starostlivosť o dom, skladanie origami, riešte hlavolamy, lústite krížovky, sudoku, alebo papierové domčeky/autíčka atď.. Môžete skúsiť urobiť nejakú zmenu na sebe, oblečenie, nový stryh vlasov, nová farba vlasov, alebo zmente celé vaše prostredie doma. Nadekorujte si miestnosť v ktorej trávite najviac času. Vzdelávajte sa ako si uľahčiť život, ako robiť veci správne a effektívne, ako si ušetriť. Proste tých aktivít je strašne veľa. Nečakajte na to, že niečo príde ku vám samé, alebo že niečo začnete robiť až keď to bude nutné. Pustite sa do toho sami a kedykoľvek. Dajte si nejakú motiváciu (cieľ), prekonajte sami seba a zlepšujte sa každým dňom pomalými krôčikmi až ku dokonalosti. 


Tých nápadov ako sa zrelaxovať existuje ešte omnoho viac, vy si ale musíte nájsť to pravé pre vás. Odomňa to bolo na dnes už asi všetko, dúfam že vás to nejak inšpirovalo a do komentáru mi môžete napísať čo konkrétne vás baví, čo sa vám páči a pri čom sa viete zrelaxovať a zbaviť stresu. Niektoré aktivity vám zaberú veľa času aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdrať a nakoniec sa ešte aj budete sťažovať že vám jeden život na toto všetko nestačí. A ešte jedna dôležitá vec, nedajte sa odradiť tým že by vás to zo začiatku nemuselo baviť alebo že to nezvládnete, každý niekde začíname... dôležité je so zmenou začať a aspoň si to vyskúšať. Nieste žiadni nechopáci, jediné čo vás drží ste vy sami a vaša lenivosť. Vždy môžete zmeniť svoje priority, pohľad a prístup ku veciam, situáciam, ľuďom ale aj sami ku sebe. Meníte sa celý svoj život, nikdy teda nieje neskoro. 






Comments

Popular Posts